Wat je moet en wilt weten

Welke soort brugklassen zijn er?
«
«

Op het Ir. Lely Lyceum zijn er deze brugklassen:

  • vwo gymnasium

  • vwo atheneum met of zonder tweetalig onderwijs of Technasium

  • havo met of zonder tweetalig onderwijs of Technasium

  • mavo met of zonder tweetalig onderwijs of Bèta Design (op de mavo heet Technasium Bèta Design)

 

Lees hier meer over de onderwijsvormen mavo, havo, atheneum en gymnasium.

 

Wat is tweetalig onderwijs?
«
«

Bij het tweetalig onderwijs (TTO) krijg je de helft van de lessen in het Engels. Dat komt later goed van pas. Maar ook nu al. Engels hoor en lees je overal. Even shoppen, iets updaten of downloaden. Niemand die het raar vindt om deze Engelse woorden te gebruiken. Vaak spreek je meer Engels dan je denkt. Als jij het aankunt om les te krijgen in het Nederlands én in het Engels, dan is de tweetalige mavo, havo of vwo echt iets voor jou.

Lees meer over het tweetalig onderwijs.

Wat is het Technasium?
«
«

Ontwerp een nieuw olifantenverblijf voor Artis. Bedenk een nieuw middel om jongeren betere uitleg te geven over internetveiligheid. Ontwikkel een waterspeeltoestel om basisschoolleerlingen zo alles te leren over schoon drinkwater. Dit soort opdrachten krijg je op het Technasium.

 

Op het Technasium draait alles om technologie en design. Je houdt je bezig met onderzoeken, ontwerpen en plannen. Ben je creatief, nieuwsgierig en kun je goed samenwerken? Ontdek dan of het Technasium iets voor jou is. Het Technasium kun je bij ons volgen op elk niveau: mavo, havo of vwo.

 

Lees alles over het Technasium.

Doen jullie verder nog iets speciaals voor leerlingen?
«
«

 

Met alleen maar vakken volgen, kom je er niet. Daarom besteden wij veel aandacht aan het ontwikkelen van jouw talent. Heb je gevoel voor dans, drama of muziek? Of ligt je hart bij kunst, cultuur of sport?

 

Het gaat er om: waar ben je goed in en wat wil je nog leren? Hoe kom je daar eigenlijk achter en welke kansen zijn er bij ons? Samen vergroten wij je zelfvertrouwen en sta je straks stevig in je schoenen. We noemen dat met een mooi woord: empowerment.

 

Lees meer over Empowerment.

 

Wat zijn de lestijden?
«
«

 

Op het Ir. Lely Lyceum zijn de lessen voor de brugklas tussen 08.30 en uiterlijk 15.15 uur. In de hogere klassen kunnen de lessen tot 16.55 uur duren. Elk lesuur duurt 50 minuten. Elke dag kan je rooster anders zijn.

Hoe gaat alles in zijn werk op een schooldag?
«
«

 

Op de basisschool zat je de hele dag in hetzelfde lokaal met dezelfde juf of meester. Dat is op de middelbare school anders. Elk lesuur heb je een ander vak en verhuis je met je klas en je tas naar een ander lokaal. Elk lokaal heeft een nummer. In welk lokaal je les hebt, staat in je rooster. De eerste week is het nog even zoeken, maar daarna weet je snel alles te vinden.

 

Na de eerste drie lesuren is er een kleine pauze, en na het vijfde lesuur is er een grote lunchpauze. Je bent dan vrij om even naar buiten, naar het schoolplein te gaan. Of je eet je lunch lekker op in onze gezellige kantine. Daar kun je ook wat te drinken en te eten halen.

 
Welke vakken krijg ik in de brugklas?
«
«

 

In elk geval Nederlands, Engels, wiskunde en lichamelijke oefening. Verder krijg je ook nog les in heel veel andere vakken. Lees verder.

Hoe zwaar is mijn rugtas straks met al die schoolboeken?
«
«

Heel zwaar. Dat komt omdat je veel vakken hebt. En veel vakken betekent veel boeken. Daarom is het fijn als je een stevige, grote rugtas hebt, met veel opbergvakken.

 

 

Wat heb ik allemaal nodig als ik bij jullie op school kom?
«
«

Op de kennismakingsdag hoor je wat je allemaal precies nodig hebt. Ook vertellen we je dan hoe je aan je boeken en ander lesmateriaal komt.

Hoe weet ik wat mijn rooster is?
«
«

Daarvoor krijg je met een eigen inlog toegang tot Magister. Magister is een systeem waarin je alles kunt terugvinden: je rooster, je huiswerk en je cijfers. Magister kun je via een app op je telefoon of via de computer raadplegen.

 

Heb je een andere vraag?
«
«

Je kunt altijd contact opnemen met:

Erik Baaijens

Conrector onderbouw

020 56 33 050

e.baaijens@lelylyceum.nl

 

Elka Scheltema

Teamleider onderbouw

020 56 33 050

e.scheltema@lelylyceum.nl

 

Of stuur een mail naar lla@lelylyceum.nl.

 

Hoeveel leerlingen zitten er in een klas?
«
«
Er zitten in de klas gemiddeld 24 kinderen.