AT5 Nieuwsbericht: 'Eindelijk gymnasium in Zuidoost'

Datum : 13-09-2019

Extra vroeg opstaan en een half uur tot drie kwartier extra reistijd. Voor scholieren uit Zuidoost die op het gymnasium zitten, was dit vorig jaar nog dagelijkse kost. Vanaf dit jaar kunnen zij ook terecht bij het Lely Lyceum dat als eerste school in Zuidoost gymnasium-onderwijs aanbiedt.

Brugklasser Medoh Apoku-Amo (12) is één van de in totaal twintig leerlingen op het gymnasium van het Lely Lyceum. Medoh is om meerdere redenen opgelucht dat zij niet haar stadsdeel uit hoeft om onderwijs. 'Ik zou dan heel vroeg op moeten en ik ben niet echt een ochtendmens.

Maar belangrijker nog is dat zij nu mentaal uitgedaagd wordt in een omgeving die haar vertrouwd is. 'Ik voel me thuis in Zuidoost, waar ik altijd heb gewoond. Ik heb ook heel veel vrienden hier', vertelt de scholiere.

De schoolleiding van het Lely Lyceum, dat voorheen nog Scholengemeenschap Reigersbos heette, is trots op het feit dat zij zich het eerste gymnasium van Zuidoost mogen noemen. Maar dit had veel eerder gerealiseerd kunnen worden, denkt conrector Erik Baaijens. 'Het is eigenlijk belachelijk dat je in een stadsdeel met 90.000 inwoners niet eens een gymnasium aanbiedt.

Volgens Baaijens was altijd de consensus dat er in Zuidoost geen publiek zou zijn voor gymnasia, omdat de schooladviezen vanuit de basisscholen relatief laag waren. 'Er werden minder havo/vwo-adviezen gegeven. Maar wij denken dat de leerlingen heel veel kunnen en dan is het juist belangrijk om hen uit te dagen', aldus de conrector.

Het Lely Lyceum wil de gymnasiumafdeling, die nu alleen nog beschikbaar is voor eerste- en tweedejaars, flink uitbreiden in de komende jaren. Zo komt er jaarlijks een hoger leerjaar bij en komt er nu ook een technasium afdeling, speciaal voor leerlingen met interesse in een bèta-carrière zoals Medoh: 'Ik wil architect worden.'

Bekijk hier het filmpje: