Robert Vuijsje op bezoek bij het Lely Lyceum

Datum : 16-04-2019

Schrijver Robert Vuijsje was afgelopen dinsdag op het Lely Lyceum te gast. Hij ging met leerlingen uit klas 4 en 5 in gesprek over zijn nieuwe boek 'Salomon's oordeel'.
De publieke omroep (Nieuwsuur) was er bij en deed TV-verslag van het debat met de leerlingen, naar aanleiding van een aantal stellingen die gerelateerd waren aan Vuijsje's boek. Veel dank aan Jan Langendijk, docent Nederlands aan het Lely Lyceum, voor de begeleiding en voorbereiding!

Omschrijving van het boek:
'Ik heet Salomon, en dan ook nog Cohen?' vraagt hij aan zijn ouders. 'Wat denk je dat mijn vrienden daarvan vinden?' Max en Alissa denken dat ze alle moderne valkuilen van racisme en antiracisme hebben doorstaan. Hij is een jood uit Amsterdam-Zuid, zij is zwart en komt uit de Bijlmer. Hun zoon Salomon is zeventien jaar en staat voor de keuze: hoor ik bij de mensen die op mijn vader lijken of bij de kinderen die zwart zijn, net als ik? Max en Alissa denken dat ze op dezelfde manier naar de wereld kijken, tot Salomon door zijn vriendinnetje wordt beschuldigd van verkrachting.Salomons oordeel is een ontroerende en komische roman over een familie die verstrikt raakt in de moderne tijd. De lezer wordt gedwongen om kleur te bekennen: aan welke kant sta ik nu echt?