Login

Nek aan nek race om de titel beste voorlezer op het Lely Lyceum

Datum : 15-02-2019

Donderdag 14 februari heeft op het Lely Lyceum voor de 5e keer de schoolwedstrijd voorlezen door brugklassers plaats gevonden. De uit alle geledingen samengestelde jury bestond uit: mevrouw Tonkas, vertegenwoordiger onderwijs vanuit het stadsdeel, de heer Hulsbos, een vertegenwoordiger uit het bedrijfsleven, Falicio Kluivert, een vertegenwoordiger met voorleeservaring en tevens winnaar van vorig jaar en Jamilla van Rey, een vertegenwoordiger vanuit de Lely Leesclub.

Deze jury stond voor een hele schone taak, die zij naar eer en geweten, maar ook af en toe wat zweten heeft volbracht. Zeven voorlezers en kies dan maar eens de beste, want deze leerlingen waren stuk voor stuk al de beste van hun eigen klas. Waar ga je allemaal op letten, is de klemtoon goed gelegd? Wordt er oogcontact met het publiek gemaakt? Is het een origineel fragment? Laat de voorlezer de emotie op de juiste momenten blijken? Allemaal punten waar de vierkoppige jury op heeft gelet tijdens het luisteren naar de voorlezers. 

Ornelvie Bapeke beet met verve het spits af met een spannend fragment uit het boek ‘Meisje vermist’. Als tweede bracht Nioke Alekie de spanning nog meer omhoog met een fragment uit de thriller ‘Flashback’. Uit het fragment van het boek ‘Niemands meisje’, dat de derde voorleeskampioen Chavienne Arnhem koos, kwam duidelijk naar voren dat boeken lezen ook levenslessen geeft. Vervolgens bracht Ilias Laachir de spanning in combinatie met de levenslessen terug door een fragment voor te lezen uit het boek ‘Afgesloten’. Nelinho Lamsberg wist de zaal wat luchtigheid te geven met een fragment uit ‘Het leven van een Loser, geen paniek’. Dat op het Lely Lyceum alle genres gelezen worden, wordt tijdens deze wedstrijd wel duidelijk. Meagan Biezen las als vijfde voorlezer een fragment uit ‘Marte Jacobs’ voor. Tot slot sloot Imara Dankfort de leeswedstrijd af met een fragment vol liefde uit ‘Dagboek van een muts, zoek ’t lekker uit’. Een mooi thema op deze Valentijnsdag. 

Tijdens het juryberaad heeft de zaal zich vermaakt met een stellingenspel over pesten. Na 25 minuten zwaar overleg was de jury tot een unanieme selectie van drie winnaars gekomen. Eigenlijk waren alle zeven voorlezers winnaars en daarom kregen ze allemaal een medaille. Voor Imara, Ilias en Meagan werd deze prijs echter nog aangevuld met een originele Lely Lyceum beker. En de winnaar van alle winnaars, Imara Dankfort, mocht met haar eerste plaats de grote wisselbeker ook nog in ontvangst nemen.

Imara gaat op 6 maart tijdens de Read2me wedstrijd, strijden tegen andere Amsterdamse scholen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waarbij ze aangemoedigd wordt door haar klasgenoten. Vol vertrouwen en goede moed kijkt het ir. Lely Lyceum uit naar deze middag. 

Read2me
Door heel Nederland organiseren bibliotheken in samenwerking met het voortgezet onderwijs de voorleeswedstrijd Read2me. Doel is het leesplezier vergroten en het lezen van kwalitatief goede boeken aan te moedigen. De beste voorlezers van de stad en provincie zullen uiteindelijk in een landelijke finale strijden om de eerste plaats. Wie dat behaalt, kan dus echt supergoed voorlezen. Het Ir. Lely Lyceum deelt het doel met Read2me en organiseert daarom iedere vrijdagmiddag een leesclub. Een informeel samenzijn, waarin boeken centraal staan. 

Ir. Lely Lyceum

Contact

Ir. Lely Lyceum
Ravenswaaipad 3
1106 AW Amsterdam
Tel: 020 56 33 050
E-mail: info@lelylyceum.nl