Talentontwikkeling

Op het Ir. Lely Lyceum staat talentontwikkeling centraal. Daarom kunnen de leerlingen op het Ir. Lely Lyceum kiezen voor een extra onderwijsaanbod: dans, kunst & cultuur, sport en topscore.

Kies Kunstig en dans
het Ir. Lely Lyceum vindt het belangrijk dat leerlingen ook op het gebied van kunst hun talenten leren ontdekken en ontwikkelen. Ieder heeft daarin een eigen voorkeur. In leerjaar 1 maakt iedere leerling een keuze voor één van de onderdelen van de kunst, namelijk voor drama, muziek of dans. Het onderdeel dat gekozen wordt, gaat de leerling gedurende 12 weken volgen (woensdag het 1e en 2e lesuur). De periode van 12 weken wordt afgesloten met een optreden op het Ir. Lely Lyceum. Een deel van de leerlingen komt aan de beurt in de periode voor kerst en het andere deel na de kerst.

In leerjaar 2 krijgen alle leerlingen elke week een dansles. Deze lessen worden gegeven door docenten van Alphaworkz Kinderproducties. Aan het begin van elk schooljaar worden audities gehouden voor onze Danstalentklas. Leerlingen die zijn toegelaten tot de talentklas volgen buiten schooltijd in de school extra danslessen. Gedurende het schooljaar verzorgen zij verschillende dansoptredens.

In de Kunst- & Cultuurgroep krijgen de leerlingen alle ruimte om hun creatieve talenten te ontwikkelen. Naast de reguliere lessen volgen ze workshops op het gebied van kunst en beeldende vorming. Elke workshop wordt afgesloten met een presentatie. Creatief bezig zijn is niet alleen leuk, het is ook heel goed voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Een leerling leert zich op verschillende manieren te uiten, oefent in samenwerken en leert lef te hebben en door te zetten.

Sport
In de Sportgroep krijgen de leerlingen alle kans om hun sportieve talenten te ontwikkelen. In de Sportgroep combineren de leerlingen leren met sporten. In de Sportgroep volgen ze in het eerste jaar naast de gymlessen drie extra lessen sport. In speciale ‘clinics’ maken ze kennis met allerlei sporten. Ze bezoeken sportwedstrijden en evenementen en ze doen mee aan sporttoernooien. Ook als een leerling niet kiest voor de Sportgroep, kan een leerling op onze school veel sporten. Topscore biedt de kans om elke middag na schooltijd actief bezig te zijn.
Sporten helpt de leerling ook om veel andere vaardigheden te ontwikkelen, zoals samenwerken, communiceren, leiding geven en organiseren. Vaardigheden die goed van pas zullen komen in de verdere schoolcarrière van de leerling. Onze school is door de gemeente Amsterdam gecertificeerd als sportactieve school.

Topscore
Topscore is sporten na schooltijd in de verschillende topscore clubs. Zo kan een leerling eenvoudig kennis maken met onbekende sporten of extra sporten in de sport die hij/zij leuk vindt. Voor sommige clubs wordt de leerling uitgenodigd (zoals voor de All Star Clubs) en voor andere clubs kan hij/zij zichzelf opgeven. De sporten die onder andere worden aangeboden zijn: flag football, badminton, basketbal, tennis, voetbal, kracht- en vechtsporten en volleybal.
Inschrijvingen gaan via een inschrijfformulier. De kosten voor Topscore bedragen € 10,00 per schooljaar.